Miért nem lettünk kínaiak? (Népszabadság)

Tele van velük a könyv, de csak két sztorit idéznék fel , amely nagyon is jellemző.

Amióta sikeres a Sziget, szó esik a terjeszkedésről is, Horvátország, Oroszország merült fel mint a franchise következő láncszeme. És sok éve Kína, Sencsen, egy 12 milliós város, mely a számos fejlesztés miatt az ország egyik leggazdagabb vidéke. Vagyis az Isten is a Sziget-jellegű fesztiválnak szánná. El is jöttek a tárgyaló felek, ám a beszélgetés már az indító kérdésnél elakadt: hogyan lehet majd garantálni, hogy senki se rúgjon be?

Szögesdróttal, mondanám én, mintha a Markó utcában lenne a Nagyszínpad.

A másik a Hungarikum Faluval kapcsolatos. Történt, hogy a szabolcsi Gizi néni addig kínálgatta szilvalekvárját, hogy angol punkok megkérték, ugyan mutassa már meg a térképen, hol van a szülőhelye. Két hét múltán a polgármester telefonált Szatmárcsekéről, hogy képzeljék: harminc angol érkezett nézni, miként készül az a csodálatos szilvalekvár.

Jómagam ezekből értettem meg leginkább, hogy mit is hoztak létre Gerandaiék anno.

Jávorszky Béla könyve akkurátusan végigveszi az elmúlt 19 évet, a fellépőket, az összes érdekes adatot, rengeteg fényképpel érzékelteti a hangulatot, és sztorizik is bőven. Megszólal szinte mindenki, aki így vagy úgy kapcsolatba lépett a Szigettel: örök rajongók, kiábrándultak és távolodók is. Aki elolvassa, egyrészt szakértője lesz az immár komoly díjakkal is kitüntetett fesztiválnak,másrészt meg is lepődik: tényleg megcsináltuk? Mi hoztuk létre ezt az egészet egy ma már csodának számító pillanatban? És nem vertük szét bármennyi lehetőség is kínálkozott rá?

Elmereng a magyar lelkületen: egyszerre teremt Nobeldíjasokat és piti besúgókat, majd boldogan egyesül a Szigetben. De legalább még berúghatunk.

Papp Sándor Zsigmond

A cikk eredetije >>

* * *

Kapcsolódó anyagok:

Húsz év Sziget (Könyvhét folyóirat - Laik Eszter interjúja) >>

Mindig jut hely az alternatívoknak (Népszabadság - Csider István Zoltán interjúja) >>

Nagy port kavart (HVG - Szablyár Eszter interjúja) >>

Hír TV (Paletta - riporter: Turda Adrienn, 14:00-tól) >>

Miért nem lettünk kínaiak (Népszabadság - Papp Sándor Zsigmond) >>

Húsz év együttlét (Funzine - Kónya Orsolya) >>

A Sziget 20 meghatározó pillanata (Recorder - Dömötör Endre) >>

A weboldal megjelenítésével és működésével kapcsolatos kérdéseivel, problémáival forduljon az oldalakat karbantartó webmester-hez.
 shs webdesign www.erelversoft.hu custoMMade by eReLverSoft 2016