Születésnapomra (A Merlin Kommandó lemeze)

Hat év után megjelent egy lemez. Egyszeri költészetnapi happeningnek indult akkor, melyből igazi ünnep kerekedett. Nem piros betűs, nem munkaszüneti nap, nem vezényszóra tisztelgő hozsanna, hanem a szó erejének és tisztaságának ünnepe. Címe: Születésnapomra. Galkó Balázs, Hobo, Jordán Tamás, Márta István, a Kaláka együttes és Sebő Ferenc - kilenc ember, kilenc eltérő személyiség. Ami közös bennük: József Attila iránti alázatuk és szeretetük.

Az est előtt tanakodtak, hogyan tudnának öt József Attila-estből gyúrni egy hatodikat. Mindezt úgy hogy kicsit mindegyik benne legyen, de mindegyiktől különbözzön, formabontó legyen, de ne éljen vissza a versek hitelével. Aztán kiálltak a pódiumra, mindenki hozta a meglevőt, és a stiláris és hozzáállásbeli sokszínűség különös, gyakran megrázó erejű többszólamúságot eredményezett.

Kiderült, hogy a dolog rendben van.

És lett belőlük Merlin Kommandó. A furcsa névválasztást Jordán Tamás ekként magyarázza: a költészet már-már elveszni látszó bástyáit szeretnék visszafoglalni. Két hét után kész volt az új műsor, Nem mint Arany, (de mind fénylik), ez lett a címe, benne Janus Pannoniustól Vörösmartyn és Petőfin keresztül Arany Jánosig az úgymond kötelező irodalom hangos verziói. A két évre rá elkészült Ifjú szívekben él(n)ek című estben pedig Ady, Kosztolányi, Babits, Vajda, Tóth Árpád és Radnóti verseinek egyfajta olvasata. Majd, ahogy e trilógia összeállt, lett belőle hamarosan összefoglaló mű, a Pannónia dicsérete, mely legutóbb - a fővárosi önkormányzat költészetnapi ajándékaként - egy hete Újvidéken, Zentán és Szabadkán aratott zajos sikereket.

A most megjelent CD tehát a kezdet. Minden további történés kiindulópontja. Ezek a versek humorosak és öniróniával teltek. Szelídek és alázatosak, nyakasak és bocsánatosak. Szeretetteljesek és gonoszak. Olyanok, mint mi.

Ezt értsük úgy is, mint József Attila: "…Nem hódolj és ne hódíts, / ne csatlakozz a hadhoz. / Maradj feleslegesnek, / a titkokat ne lesd meg. / S ezt az emberiséget, / hisz ember vagy, / ne vesd meg."

------------------------------------

Kapcsolódó anyagok:

Születésnapomra (A Merlin kommandó lemeze) >> - cikk, 1998. május

Ne csatlakozz a hadhoz (MK beszámoló) >> - cikk, 1992. április

Születésnapomra (A Merlin kommandó estje) >> - cikk, 1992. április

 

 

A weboldal megjelenítésével és működésével kapcsolatos kérdéseivel, problémáival forduljon az oldalakat karbantartó webmester-hez.
 shs webdesign www.erelversoft.hu custoMMade by eReLverSoft 2016